כל זוג שנפרד מבקש לערוך חלוקת רכוש נכון למועד הפירוד.
כאן נדרשת בחינת כ"א מרכיבי החיסכון הפנסיוני בהתחשב באופן מימושו (קצבה, הוני, פיצויים) , מועד המימוש, ריבית תחשיבית, מיסוי וכן התייחסות לאופן חלוקת הכסף.
ישנם מקרים בהם בני הזוג מבקשים לחלק את הנכסים באופן מיידי כך שלא יצטרכו להמתין לגיל הפרישה וחלק מהזוגות מבקשים לחלק את הרכוש ההוני באופן מיידי ואת הקצבאות ביניהם בגיל הפרישה.
לעיתים בני הזוג פונים לעזרת רואה חשבון בנושא, וזו שגיאה חמורה שכן כאן המדובר לא רק על סוגיות חשבונאיות אלה גם זכויות הנובעות מפקטור קצבה ישן, כספים שחלקם פטורים ממס בגלל סוג הפוליסה ומועד ההפקדה, זכויות הצבורות בפנסיות ותיקות ו/או תקציביות ששם ערכי הפדיון לא רלוונטיים ו/או לא קיימים.
בענף ישנם לא מעט גישות לאופן חלקות הרכוש, לפיכך שתים או אפילו שלוש חוות דעת אקטואריות יכולות להביא לתוצאות שונות.
לכן יש חשיבות רבה להסכמה בין בני הזוג לגבי זהות האקטואר שיבצע את העבודה עבור שני בני הזוג על מנת לעבוד בשיתוף פעולה הדדי עם האקטואר כדי להגיע לפתרון מעשי.
ישנן סוגיות רבות לגבי אופן חלוקת הנכסים הפנסיוניים של בני הזוג, לכן אנו דוגלים באופן חלוקה זהה ובחירת הנחות אחידות לגבי קופת חיסכון, ללא תלות בזהות הלקוח.
בעיקרון קיימות 2 שיטות חלוקה שונות, כאשר בהחלט ייתכן שילוב בין השיטות:
- החוק החדש לאיזון משאבים (פברואר 2016) –
מדינת ישראל חוקקה חוק המאפשר לגשת לבית המשפט ולהוציא פסיקתא בגין כל קופה רלוונטית. פסיקתא זו תציין את מועד ושיעור החלוקה של הכספים בין בני הזוג.
החל משלב זה החברה (קרן הפנסיה או חברת הביטוח) תהיה אחראית לפיצול הכספים בחשבון ותשלומם בעת הנדרשת עפ"י חוק. חשוב לציין כי החוק כיום מאפשר לבני הזוג לבחור בין השימוש בחוק החדש לבין השיטה הישנה של היוון הקצבה.
יתרונות:
- בשיטה זו אין צורך להוציא כסף "מהכיס" וכל ההתחשבנות נדחית למועד הפרישה.חסרונות:
- מערכת המיכון של הגופים המוסדיים ומס ההכנסה עדין לא מוכנים בצורה מלאה לנושא, ולכן הדבר גורם לריבוי שגיאות שמביא לפגיעה בזכויות העמיתים.
- בני הזוג קשורים אחד לשני לכל אורך חייהם, שכן המיסוי מותנה בצבירה של כל אחד מבני הזוג.
- בכל קופה שקיים בה מרכיב פיצויים אצל מעסיק פעיל, תידרש הערת הזהרה שכן הכספים עדין לא שייכים לעובד. לאור האמור קופה מסוג זה הופכת להיות כמעט ובלתי אפשרית לניוד / מיקוח על דמי ניהול.
- כל מי שיש לו פנסיה ותיקה /או תקציבית פעילה נפגע קשות. שכן למרות ששיעור החלוקה נקבע לפי השנים המשותפות של בני הזוג, אך השכר הקובע נקבע רק בסוף תקופת החברות בפנסיה, כך שנוצר מצב שבו לרוב החלוקה אינה הוגנת.
- לא ניתן להשתמש בחוק זה בחלוקת קרנות השתלמות.
- במידה והחלוקה הינה בסכומים מצטברים העולים על 1.5 מיליון ₪ נדרש תשלום מס מידי של 21% (דבר שיוצר כפל מס עתידי והפסד מידי).
- איזון בשיטת היוון קצבה –
זאת שיטה שתוצאת הסופית היא סכום מוגדר שאחד מבני הזוג חייב לשלם לבן/ת זוגו באופן חד פעמי נכון למועד הפרידה. תשלום סכום זה פוטר כל חבות פנסיונית בין בני הזוג.
שיטה זו מתבססת על אלמנטים כגון: פוליסות מבטיחות תשואה ומפתיחות פקטור קצבה, תגמולים הוניים שהופקדו לפני 2008, תגמולים קצבתיים שהופקדו לפני 2000, פיצויים, זכויות בקרנות פנסיה ותיקות ותקציביות, שיקולי מיסוי פיצויים וקצבה לפי תיקון 190 וכו'…
יתרונות:
- מיד לאחר התשלום של אחד הצדדים למשהו, נקטע הקשר בין בני הזוג.חסרונות:
- התשלום הוא מידי, ולכן יתכן והיה סכום גדול ומשמעותי שאחת הצדדים יצטרך לגייס.
- החישוב מתבסס על החקיקה כיום, דבר שיכול להשתנות בעתיד.
- החישוב מתבסס על צפי תוחלת חיים ממוצע ולא על מה שיקרה בפועל.
- התחשיב יתבסס על ההנחה כי חלק מהכסף ימשך כקצבה במסלול מוגדר ובגיל מוגדר, דבר שלא בהכרח יקרה בפועל.
דעתנו היא שיש לבחון כל מקרה לגופו וכי לרוב יש מקום לשקול שילוב בין השיטות הנ"ל.
יש לזכור שבעת חלוקת כספי פנסיה על האקטואר להניח את אופן ניצול הכספים: קצבה חודשית או משיכה הונית.
פה יש לקחת בחשבון את כל אותם המאפיינים של קופות החיסכון על מנת למפות את המוצרים בצורה אופטימאלית לכ"א מבני הזוג, על מנת למקסם את הערך הכספי נטו.
על מנת להגיע למצב זה יש לקחת בחשבון מספר רב של שיקולים:
- מצב הכספי של בן/בת הזוג שעליו להעביר את הכסף (האם יש לו כסף נזיל וניתן לבצע חלוקה היום?)
- סוג פוליסה
- כסף הוני פטור מול כספים חייבים
- מקדם קצבה
- מיסוי בעת מימוש כספי הפנסיה
- גיל
- מין
- מצב משפחתי
- מצב בריאותי
לכן כל הסעיפים לעיל הינם חלק מתהליך קבלת ההחלטות שיש לקחת בחשבון על מנת לבצע חלוקת כספים הוגנת.
לאורך השנים שאנו מבצעים תחשיבים לצורך איזון המשאבים, פיתחנו מודל משוכלל לפיו אנו מבצעים תחשיבים לבני הזוג שצריכים הערכה מסוג זה.
בהמשך לפרסום חוק החדש לחלוקת כספי הפנסיה, אנו עורכים גם תחשיבים מסוג זה, שמאפשרים לבני הזוג לפנות לבית המשפט שמורה על גופים הפנסיוניים לבצע את החלוקה בהתאם לחוות הדעת שלנו.